یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

رئیس مؤسسه بهداشت معنوی گفت: جسم ما ابزاری در اختیار روح است. وقتی که روح بیمار شود و از سلامت برخوردار نباشد، خواه نا خواه آثار آن در جسم نیز پدیدار می‌شود.

حجت‌الاسلام حمیدرضا مظاهری سیف همزمان با روز بهداشت جهانی و آغاز هفته سلامت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به رابطه بهداشت روحی با سلامت جسمانی، اظهار داشت: ما همانطور که برای جسم خود آفت‌ هایی می‌شناسیم و برای جلوگیری از آن بهداشت جسمانی را رعایت می‌کنیم، درباره روح و ساحت معنوی وجودمان نیز رعایت چنین بهداشتی ضرورت دارد.

وی به تبیین آفت‌های موجود در عرصه روح و معنویت اشاره کرد و گفت: در عرصه روحانی و معنوی انسان نیز آفت‌هایی وجود دارد؛ ارزش‌ها و باورهای نادرست نسبت به حقایق هستی و اموری که رشد و شکوفایی معنوی ما را رقم می‌زند و همچنین بینش‌های نادرست نسبت به خود، زندگی و عالم و آدم، می‌تواند آفت‌ها و عوامل آسیب‌زای معنوی شناخته شود.

اهمیت بهداشت معنوی

رئیس مؤسسه بهداشت معنوی با بیان این که جسم ما بُعد موقت از وجود ماست که چند صباحی با آن هستیم، ولی روح ماست که دارای زندگی ابدی است، افزود: بر این اساس، بهداشت معنوی اهمیت مضاعفی دارد؛ به گونه‌ای که این عظمت موجب شده که افراد خیلی دیر به یاد آن بیافتند.

وی ادامه داد: آسیب‌های جسمانی مسائلی هستند که با حواس قابل درک است و ممکن است آسیب‌های آن به سادگی شناسایی و برطرف شود، پی‌آمد آن نیز ممکن است خیلی زود برطرف شود، ولی آسیب‌های معنوی به سادگی قابل شناسایی نیستند و پی‌آمد‌های ویرانگری دارد. آسیب‌هایی که حتی ممکن است آثار ویرانگرش در زندگی پس از مرگ شناخته شود.

حجت‌الاسلام مظاهری سیف با تأکید بر این که در جامعه‌ای که دارای فرهنگ دینی و معنوی است، ضرورت دارد که به بهداشت دینی و معنوی توجه خاصی شود، گفت: البته امروزه در کشورهای سکولار هم با توجه به پیشرفت‌های علمی و شکست‌های پی در پی در زندگی مادی‌گرایانه، موضوع توجه به بهداشت معنوی کم کم خود را نشان می‌دهد.

آثار سوء غفلت از آسیب‌های معنوی بر جسم

وی درباره آثار سوء غفلت از آسیب‌های معنوی بر جسم، گفت: جسم ما ابزاری در اختیار روح است. وقتی که روح بیمار شود و از سلامت برخوردار نباشد، خواه نا خواه آثار آن در جسم نیز پدیدار می‌شود.

رئیس مؤسسه بهداشت معنوی ادامه داد: همان طور که گفته می‌شود جسمی که اراده قوی دارد، هیچ گاه ضعیف نمی‌شود، جسمی هم که توسط روح ضعیف و بیمار اداره می‌شود، هرچند در ظاهر ممکن است تنومند باشد، اما  دچار ضعف‌ها و مشکلات زیادی خواهد بود.

این کارشناس حوزوی با بیان این که بسیاری از بیماری‌های جسمانی ریشه در مسائل روانی دارد، ادامه داد: بسیاری از مشکلات روانی ریشه در امور معنوی دارد؛ کسی که ایمان قوی و توکل بالا را در روح خود جای داده است،‌ این فرد بیماری روانی را تجربه نخواهد کرد؛ اضطراب‌ها، افسردگی‌ها و... سراغ کسی که از نظر معنوی و روحانی سالم است، نمی‌آید.

حجت‌الاسلام مظاهری سیف افزود: بیماری‌های جسمی که تحت تأثیر افسردگی‌ها و... ایجاد می‌شود، از کسی که سلامت روح دارد، رخت بر می‌بندد.

 لزوم تأمین سلامت معنوی

وی به تبیین راهکارهای تأمین سلامت معنوی که باید به عنوان حق اساسی برای شهروندان در نظر گرفته شود، اشاره کرد و گفت: در گام نخست، افراد از درون توانمند شوند تا سلامت معنوی را تأمین کنند که به این عامل درونی، هوش معنوی گفته می‌شود.

رئیس مؤسسه بهداشت معنوی ادامه داد: هوش معنوی نیازمند آموزش‌ها و تجربیاتی است تا بتواند عوامل آسیب‌زای معنوی را بشناسد و راه درست رشد و شکوفایی معنوی را پیدا کرده و در آن مسیر سلامت معنوی پیش روند.

وی به ابعاد بیرونی و اجتماعی سلامت معنوی اشاره کرد و گفت:‌ در این مرحله حقوق معنوی شهروندان مطرح است؛ البته منظور، حق مالکیت معنوی و فکری اثر و ایده‌ افراد نیست، بلکه حقوق معنوی به معنای حق معنوی و روحانی برای انسان است.

حجت‌الاسلام مظاهری سیف خاطرنشان کرد:‌ حق حیات سالم معنوی باید برای مردم تعریف شود؛ به طوری که اگر کسی تعرضی به آن کرد، با آن برخورد شود.

وی با ابراز تأسف از تعریف نشدن حقوق معنوی در جامعه اسلامی، ابراز داشت: از نظام‌های سکولار چنین انتظاری وجود ندارد، اما امید است در کشوری اسلامی و دینی و معنوی این مسئله مد نظر گرفته شود.

تاکید بر تعریف حقوق معنوی مردم و شهروندان

رئیس مؤسسه بهداشت معنوی تاکید کرد: باید مقوله‌ای به نام حقوق معنوی مردم و شهروندان تعریف شود؛ به طوری که از تعرض افراد به حریم معنوی افراد جلوگیری کند؛ در کشور ما افرادی به سادگی خرافات را در قالب کتاب‌ها و کلاس‌ها و...، ترویج می‌کنند و هیچ قانونی برای جلوگیری از این فعلایت‌ها نیست.

وی افزود: عرفان‌های کاذب مسئله‌ای است که در کشور ما شناخته شده است، ولی پشتوانه حقوقی لازم در برخورد با آنها به عنوان عوامل آفت‌زای معنوی وجود ندارد.

 حجت الاسلام مظاهری سیف در پایان یاد آور شد: بهداشت معنوی مسئله‌ای است که در رشته‌هایی چون روانشناسی، اخلاق و عرفان، حقوق و مطالعات اجتماعی می‌تواند در عرصه تعریف شدن و تأمین شدن و نهادینه شدن بررسی شود.

انتهای پیام

313/15

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha